Himalájske sny - prezentácia a krst knihy

14.11.2013 10:57

HIMALÁJE PEROM TREKÁRA

            29. mája 2003, v deň 50. výročia výstupu Sira Edmunda Hillaryho a Šerpu Norgaya Tenzinga na Mt. Everest (8 850 m), sľúbil pred kamerou televízneho štúdia Žilinskej televízie, že do roka vydá knihu o Himalájach. Presne o rok, v sobotu 29. mája 2004, držal v ruke prvý výtlačok knihy. Po dvoch úspešných spracovaniach videofilmov z Nepálu sa tentoraz zameral na napísanie knihy. Prostredníctvom vydavateľstva GEORG Žilina uzrela svetlo sveta dlho očakávaná knižná prvotina žilinského nadšenca vysokohorskej turistiky Miroslava Nágela. Pri výbere názvu knihy sa nechal inšpirovať myšlienkou britského horolezca D. Scotta, ktorou sa riadi v posledných rokoch: „Ak stratíte svoje sny, stratíte dôvod žiť a možno tým  stratíte aj svoj život. Takže pokračujte v snívaní!“.

Knihu nazval podľa svojich splnených snov - Himalájske sny.

         Písanie trvalo takmer tri roky, počas ktorých sa autorovi podarilo na 180 stranách zaujímavým spôsobom opísať zážitky zo svojich dvoch ciest do Nepálu a návštevy najvyššieho svetového pohoria – Himalájí. Postrehy a fakty z trekov v rokoch 2000 a 2002 v Národnom parku Sagarmatha v oblasti  Khumbu pod osemtisícovkami Cho Oyu (8 201 m) a Lhotse (8 516 m) načrtol v dvoch denníkoch, ktoré neskôr rozpracoval do konečnej podoby knihy. Osobne tu spoznal podmienky náročného života Šerpov vo vysokohorskom prostredí. V priebehu takmer štyridsiatich dní vystúpil so svojimi priateľmi niekoľkokrát do nadmorskej výšky nad 5 000 metrov a stál na vrcholoch Gokyo Peak (5 380 m), Chhukung Ri (5 550 m) a Chhukung (5 845 m), čím si splnil sen o svojom pobyte na najvyššom bode v jeho živote.

            Kniha je určená nadšencom vysokohorskej turistiky, ale aj ľuďom, ktorí chcú prežiť niečo vzrušujúce na ázijskej pôde a ktorých oslovujú pojmy ako buddhizmus a Tibet. V neposlednom rade knihu odporúčam predovšetkým záujemcom o trekingy v Himalájach. Je prvým dielom tohto druhu, ktorú vydal slovenský tvorca. Navyše sa autor na niekoľkých stranách zaoberá históriou dobývania osemtisícoviek nielen svetovými, ale aj našimi horolezcami.

            Súčasťou knihy je 80 farebných fotografií.

            Kniha vychádza v roku, kedy si pripomíname 20. výročie výstupu prvého Slováka na najvyššiu horu planéty. 15. októbra 1984 vystúpil na Mt. Everest Jozef Psotka spolu so Zoltánom Demjánom a Šerpom Ang Ritom. Psotka bol 172. horolezcom na svete, ktorý stál na vrchole. Žiaľ, pri zostupe z vrcholu zahynul.

            O tom, že autorove dve cesty do Ázie neboli poslednými svedčí aj fakt, že na jeseň 2004 pripravuje tretiu cestu do Himalájí a v pláne má aj návštevu Psotkovho pamätníka v osade Gorak Shep pod Everestom.

            Dňa 24.6.2004 o 16.30 hod. sa bude konať v kníhkupectve ARTFORUM na Bottovej ulici v Žiline za účasti autora prezentácia knihy spojená s krátkou besedou. Súčasťou bude autogramiáda.

                                                                                                                                     (mb)